SUNUCU SANALLAŞTIRMA NEDİR ?
Sanallaştırma; sunucu, depolama, ağ ve diğer fiziksel makinelerin sanal temsillerini oluşturmak için kullanabileceğiniz bir teknolojidir. Sanal yazılım, tek bir fiziksel makinede eş zamanlı olarak birden fazla sanal makine çalıştırmak için fiziksel donanımın işlevlerini taklit eder. Şirketler, donanım kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve yatırımlarından daha yüksek getiriler almak için sanallaştırmayı kullanır. Ayrıca, kuruluşların altyapılarını daha verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan bulut bilgi işlemi de destekler.
Sanallaştırma neden önemlidir?
Sanallaştırma sayesinde herhangi bir donanım kaynağıyla daha fazla esneklikte etkileşim kurabilirsiniz. Fiziksel sunucular elektrik tüketir, depolama alanı kaplar ve bakıma ihtiyaç duyar. Bunlara erişmek istediğinizde karşınıza genellikle fiziksel yakınlık ve ağ tasarımı özellikleri gibi kısıtlamalar çıkar. Sanallaştırma, fiziksel donanım işlevselliğini yazılıma soyutlayarak tüm bu sınırlamaları ortadan kaldırır. Donanım altyapınızı web üzerindeki bir uygulama gibi yönetebilir, işlevselliğini sürdürebilir ve kullanabilirsiniz.
Sanallaştırma örneği
Aşağıdaki üç işlevde sunucuya ihtiyaç duyan bir şirket düşünün:
- İş e-postalarını güvenli bir şekilde saklama
- Müşteriye yönelik bir uygulama çalıştırma
- Dahili iş uygulamalarını çalıştırma
Bu işlevlerin her birinin farklı yapılandırma gereksinimleri vardır:
- E-posta uygulaması, daha fazla depolama kapasitesi ve Windows işletim sistemi gerektirir.
- Müşteriye yönelik uygulama, büyük hacimli web sitesi trafiğini idare etmek için bir Linux işletim sistemi ve yüksek işlem gücü gerektirir.
- Dahili iş uygulaması iOS ve daha fazla dahili bellek (RAM) gerektirir.
Bu gereksinimleri karşılamak adına şirket, her uygulama için üç farklı fiziksel sunucu kurar. Şirketin yüksek bir ilk yatırım yapması ve her seferinde bir makine için sürekli bakım ve yükseltmeler gerçekleştirmesi gerekir. Şirket ayrıca bilgi işlem kapasitesini optimize edemez. Sunucuların bakım maliyetlerinin %100’ünü öder ancak depolama ve işleme kapasitelerinin yalnızca bir kısmını kullanabilir.
Etkin donanım kullanımı
Sanallaştırmayla şirket, tek bir fiziksel sunucu üzerinde üç dijital sunucu veya sanal makine oluşturur. Sanal makinelere yönelik işletim sistemi gereksinimlerini belirler ve bunları fiziksel sunucular gibi kullanabilir. Ancak şirket artık daha az donanıma ve daha az gidere sahiptir.
Hizmet Olarak Altyapı
Şirket bir adım daha ileri giderek AWS gibi bir bulut bilgi işlem sağlayıcısından bir bulut sunucusu veya sanal makine kullanabilir. AWS tüm temel donanımı yönetir ve şirket farklı konfigürasyonlara sahip sunucu kaynakları talep edebilir. Tüm uygulamalar, kullanıcılar herhangi bir fark görmeden bu sanal sunucular üzerinde çalışır. Sunucu yönetimi de şirketin BT ekibi için daha kolay hale gelir.
Sanallaştırmanın faydaları nelerdir?
Sanallaştırma herhangi bir kuruluşa çeşitli faydalar sağlar:
Verimli kaynak kullanımı
Sanallaştırma, veri merkezinizde kullanılan donanım kaynaklarını iyileştirir. Örneğin tek bir bilgisayar sisteminde tek bir sunucu çalıştırmak yerine aynı bilgisayar sistemi üzerinde sanal bir sunucu havuzu oluşturarak sunucuları gerektiği gibi kullanabilir ve havuza geri döndürebilirsiniz. Daha az sayıda temel fiziksel sunucuya sahip olmak veri merkezinizde yer açar ve elektrik, jeneratör ve soğutma cihazlarında tasarruf sağlar.
Otomatik BT yönetimi
Artık fiziksel bilgisayarlar sanal olduğuna göre, bunları yazılım araçları kullanarak yönetebilirsiniz. Yöneticiler, sanal makine şablonlarını tanımlamak adına dağıtım ve yapılandırma programları oluşturur. Altyapınızı tekrar tekrar ve tutarlı bir şekilde çoğaltabilir ve hataya açık manuel yapılandırmalardan kaçınabilirsiniz.
Daha hızlı olağanüstü durum kurtarma
Doğal afetler veya siber saldırılar gibi olaylar iş işleyişini olumsuz etkilediğinde BT altyapısına yeniden erişim sağlamak ve fiziksel bir sunucuyu değiştirmek veya onarmak saatler hatta günler alabilir. Buna karşılık sanallaştırılmış ortamlarda bu süreç dakikalar alır. Bu hızlı yanıt, esnekliği önemli ölçüde artırır ve operasyonların planlandığı gibi devam edebilmesi açısından iş sürekliliğini kolaylaştırır.
Sanallaştırma nasıl çalışır?
Sanallaştırma, tek bir fiziksel bilgisayarda birkaç bulut sunucusu veya sanal makine oluşturmak için hipervizör adı verilen özel bir yazılım kullanır.
Bulut sunucuları veya sanal makineler
Bilgisayarınıza sanallaştırma yazılımı yükledikten sonra bir veya daha fazla sanal makine oluşturabilirsiniz. Sanal makinelere bilgisayarınızdaki diğer uygulamalara eriştiğiniz şekilde erişebilirsiniz. Bilgisayarınız ana sunucu, sanal makineyse ziyaretçi olarak adlandırılır. Ana sunucu üzerinde birden fazla ziyaretçi çalışabilir. Her ziyaretçi, ana sunucu işletim sistemiyle aynı veya farklı olabilen kendi işletim sistemine sahiptir.
Kullanıcı açısından bakıldığında sanal makine tipik bir sunucu gibi çalışır. Ayarları, konfigürasyonları ve yüklü uygulamaları vardır. Merkezi işlem birimleri (CPU), Rastgele Erişimli Bellek (RAM) ve depolama gibi bilgi işlem kaynakları, fiziksel bir sunucudakiyle aynı görünür. Ayrıca ana sunucu işletim sistemini etkilemeden konuk işletim sistemlerini ve uygulamalarını gerektiği gibi yapılandırabilir ve güncelleyebilirsiniz.
Hipervizörler
Hipervizör, fiziksel makinenize yüklediğiniz sanallaştırma yazılımıdır. Sanal makinelerle altta yatan donanım veya ana sunucu işletim sistemi arasında aracı görevi gören bir yazılım katmanıdır. Hipervizör fiziksel ortama erişimi koordine eder, böylece birkaç sanal makine kendi fiziksel kaynak paylarına erişebilir.
Örneğin, sanal makine bilgisayar işlem gücü gibi bilgi işlem kaynaklarına ihtiyaç duyarsa, talep önce hipervizöre gider. Hipervizör daha sonra talebi, görevi yerine getiren temel donanıma iletir.
Aşağıda iki ana hipervizör türü verilmiştir.
Tip 1 hipervizörler
Çıplak metal hipervizör olarak da adlandırılan tip 1 hipervizör, doğrudan bilgisayar donanımı üzerinde çalışır. Bazı işletim sistemi yeteneklerine sahiptir ve fiziksel kaynaklarla doğrudan etkileşime girdiği için oldukça verimlidir.
Tip 2 hipervizörler
Tip 2 hipervizör, mevcut bir işletim sistemine sahip bilgisayar donanımı üzerinde bir uygulama olarak çalışır. Tek bir makinede birden fazla işletim sistemi çalıştırırken bu tür bir hipervizör kullanın.